Posted by: Inqaahe.nl in veiligheid on december 8th, 2016

Veel mensen denken dat het coderen van processen iets van de laatste paar jaar is, echter niks is minder waar. Al sinds de oudheid probeert de mens zijn werk overzichtelijk en geordend te houden, omdat dit nou net even wat makkelijker werkt. Vroeger gebeurde dit vrij simplistisch door bepaalde laden te gebruiken voor bepaalde documenten en bepaalde stickers als codering te gebruiken. Echter is de echt uitdaging gekomen toen processen steeds meer en meer geautomatiseerd werden.

Een mooi voorbeeld van deze automatisering is de ponskaart. Dit is een stukje karton of kunststof waarin gaatjes geprikt kunnen worden. Aan de hand van het aantal en de plek van de gaatjes weten apparaten wat er van hun verwacht wordt. Dit codeersysteem is tegenwoordig een stuk dieper uitgewerkt in wat wij nu kennen als de streepjescode. Op het eerste gezicht is dit een simpele verzameling van getallen en streepjes, maar het is zo veel meer dan dat. Het is namelijk zo dat tegenwoordig zo een beetje onze volledige maatschappij afhankelijk is van deze codes.

Nou hoor ik jou vragen, leuk die streepjescodes, maar die worden toch alleen gebruikt voor boodschappen in de supermarkt? Mijn antwoord is nee, zo worden streepjescodes op veel meer vlakken ingezet. Den aan parkeerautomaten die jouw in en uitrijtijden bepalen aan de hand van een streepjescode. Ziekenhuizen die informatie of patiƫnten aan elkaar koppelen. Schiphol heeft zijn volledige bagagesysteem gekoppeld aan streepjescodes zodat jouw koffer automatisch op de juiste bestemming wordt afgeleverd. Fabrikanten doen hetzelfde met onderdelen in het assemblage proces. Elk onderdeel heeft een aparte streepjescode waarmee het apparaat kan herkennen waar en wanneer een onderdeel geplaatst kan worden.

Al met al kunnen we dus concluderen dat coderen ons een hoop werk scheelt. Het kost misschien wat moeite om het proces goed in te richten. Maar als dit eenmaal gedaan is kan men enorm veel zoekwerk besparen zodat er meer tijd beschikbaar is voor het optimaliseren van het product.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

shares